Az idei évtől felvettük szolgáltatásaink körébe az autók bikázását, hiszen a hideg beköszöntével egyre több hívást kapunk, amik akkumulátor problémákra visszavezethetőek. Ezen felül szeretnénk segítséget adni azoknak is, akik saját maguk szeretnék végrehajtani a műveletet.

Autó bikázás menete

Nagyon fontos, ne kapkodjunk! Egy rossz mozdulat, egy rossz helyre csíptetett bikázó kábel hatalmas problémákhoz vezethet!

  1. A két autó olyan közel álljon egymáshoz, hogy a bikakábel kényelmesen csatlakoztatható legyen
  2. Mindkét autóról le kell vennünk a gyújtást.
  3. A bikakábel ne legyen összetekeredve és ne legyen sérült!
  4. Mindkét gépjármű motorterét nyissuk ki és keressük meg bennük az akkumulátort.
  5. Az egyik kábelt (piros) csatlakoztassuk a mindkét akkumulátor pozitív (+) pólusához.
  6. A másik kábel (fekete) egyik végét csatlakoztassuk a segítséget nyújtó autó akkumulátorának negatív (-) pólusához, majd a másik (bikázandó) autó motorblokkjához (legyen festetlen, tiszta felület).
  7. Várjunk pár percet, majd próbáljuk meg beindítani a bikázandó, lemerült autót.

Bikakábel eltávolítása

Ugyancsak nagy körültekintéssel végezzük a műveletet, és először a negatív (fekete) pólusú kábelt távolítsuk el. Majd ezután távolítsuk el a pozitív (piros) pólusú kábel mindkét végét. Nagyon fontos tudnunk, hogy az autók teljes karosszériája negatív pólusú, ezért, ha véletlenül a piros kábel csatlakozóját hozzáérintjük egy szigeteletlen felülethez, zárlatot okozhatunk!

Bikázás után

Amennyiben sikerrel jártunk és a bikázást követően beindult az autó, hadjuk járni legalább pár percet. Ezen felül mi azt javasoljuk, hogy keressünk fel egy szervizt, ahol átvizsgálják az autó elektromos rendszerét, hiszen normál esetben nem lenne szabad előfordulnia egy ilyen problémának, feltételezhetjük, hogy vagy az akkumulátor használódott el vagy nem tölt megfelelően a generátor. Természetesen amennyiben csupán figyelmetlenségből adódott a probléma, például rajta hagytuk a világítást a gépjárművön akkor nem szükséges szervizhez fordulnunk.

Amennyiben szeretnénk szakemberre bízni

Nem lehet mindenki műszaki beállítottságú, és nem feltétlenül van kézközelben bikakábel, ezért kifejezetten autó bikázásra használható eszközzel szereltük fel autómentőnket. Hívjál minket bizalommal, vagy bebikázzuk az autód, vagy elszállítjuk autómentővel, ahova szeretnéd.